Wellnessdecor logo

GA NAAR

Wellnessdecor logo

Stralingswarmte en infraroodstraling

STRALINGSWARMTE EN INFRAROODSTRALING

Wat is stralingswarmte precies? Maak u geen zorgen, het heeft niets te maken met ultraviolette straling (die zonnebrand veroorzaakt en uw huid beschadigt) of röntgenstraling.
Stralingswarmte is eenvoudigweg een vorm van energie die
voorwerpen rechtstreeks opwarmt door een proces dat conversie genoemd wordt, zonder dat de lucht tussenin moet worden verwarmd. Stralingswarmte wordt ook wel infrarood energie genoemd. Het infrarood segment van het elektromagnetisch spectrum wordt volgens golflengte verdeeld in 3 segmenten, gemeten in micron of micrometer (een micron = 1/1.000.000 van een meter): 0,076-1,5 micron = dichtbij of kort;  1,5-5,6 = midden of gemiddeld; 5,6-1000 = ver of lange golven.

Het infrarood segment van het elektromagnetisch systeem
bevindt zich net onder (‘infra’) rood licht als de volgende laagste energieband van licht. Die lichtband is niet zichtbaar, maar kan wel gezien worden met speciale camera’s die infrarood vertalen in kleuren die wij wel kunnen zien. We kunnen dit soort licht wel voelen: we voelen het namelijk aan als warmte. De zon produceert de meeste van haar energie in het infrarood segment van het spectrum. Onze atmosfeer heeft een ‘venster’ dat infrarode stralen van

7-14 micron toelaat om het aardoppervlak veilig te bereiken.
Wanneer ze opwarmt, zendt de aarde infrarood stralen uit tussen 7 en 14 micron waarbij de piek op 10 micron ligt.

In zijn samenvatting over het actiemechanisme van infrarood
apparaten afgestemd op het menselijk lichaam, zegt Dr. Tsu-
Tsair Oliver Chi dat deze stralen zorgvuldig geabsorbeerd
door de weefsels die een versterking van hun vermogen nodig hebben. De inwendige productie van infrarood energie die normaal gezien voorkomt in onze weefsels, wordt geassocieerd met verschillende genezende reacties en kan een maximale versterking nodig hebben om ervoor te zorgen dat een weefsel dat herstelt zo goed mogelijk geneest. Nadat het niveau van het weefsel maximaal verhoogd is, passeren de resterende stralen zonder schade aan te richten. Dat fenomeen wordt ‘resonante absorptie’ genoemd.

De zon is de voornaamste bron van de stralingsenergie die we elke dag voelen. Bent u ooit buiten geweest op een halfbewolkte lentedag van ongeveer 15° en vond u het fijn toen de zon plots achter een wolk verdween? Hoewel de temperatuur van de lucht geen tijd had om te dalen, voelde u het wat afkoelen omdat de wolk de warmtegevende infrarood stralen niet doorliet. De infrarood warmte in dit gezondheidssysteem lijkt op de warmte van de zon of de warmte die onze lichamen produceren wanneer ze stoffen verbranden om ons warm te houden.

Onze lichamen stralen via de huid infrarood energie uit tussen 3 en 50 micron, waarbij de piek op 9,4 micron ligt. Onze handpalmen zenden infrarood energie tussen 8 en 14 micron uit. Genezen met behulp van de handpalmen, een 3.000 jaar oude traditie in China, is gebaseerd op de genezende eigenschappen van die natuurlijke infrarood stralen. De Yogi in India gebruiken deze geneeswijze ook en raden ze vooral aan om vermoeidheid van de ogen te verminderen. Het gebruik van de sauna werd populair door de Finnen. In hun oude religie werd de sauna gebruikt in een ceremonie voor mentale, spirituele en fysieke zuivering. Die religie namen de Finnen mee toen ze tussen 5.000 en 3.000 v.C. migreerden vanuit het noordwesten van het huidige Tibet naar hun huidige woonplaats, Finland.

Na 5 jaar bij Fuji Medicals R. & D. Department, kreeg Dr. Tadashi Ishikawa in 1965 het patent op de zirkonium keramische infraroodverwarmers die gebruikt werden in deze thermische systemen. De thermische systemen gebaseerd op deze verwarmers werden eerst uitsluitend gebruikt door artsen in Japan, tot in 1979 wanneer ze ook publiek gebruikt werden.

De verwarmers in deze infrarood thermische systemen zenden ongeveer een derde van hun stralen in de middelste infrarode groep, van 2 tot 5,6 micron, voor superdiepe penetratie. De andere twee derden worden uitgezonden in de lange groep, van 5,6 tot 25 micron, waarbij dat deel van de stralen gelijkmatig verspreid wordt rond het keerpunt van 9,4 micron, de piek van de menselijke productie. Die verdeling maximaliseert de hogere penetratie van de golven in de middelste groep en combineert hen met de lange golven die een aanvulling van de resonante absorptie van gezonde weefselproductie vormen.

De bron van infraroodwarmte in deze thermische systemen is keramisch zand dat opgewarmd wordt door een spiraal met elektrische weerstand binnenin. Het gaat hier om dezelfde luxueuze stralingswarmte die we allemaal ervaren wanneer we op het strand liggen. Het zand en de spiraal worden in een lange, dunne keramische buis gehouden, die ook afgestemd is op ons lichaam.

De zirkonium keramische stralingsbuis wordt beschermd door een metalen rooster, bedekt met een zacht omhulsel van suéde.

Recente boeken zoals ‘Cross Currents’ van Robert O. Becker,
M.D., beschrijven de risico’s van blootstelling aan bepaalde
soorten elektromagnetische velden. In het tegengif voor
hoogspanningsinfrarood warmtestralen werden negatieve
effecten van zulke giftige elektromagnetische bronnen ontdekt.
Deze thermische systemen werden getest en vrij van de
zogenaamde ‘giftige’ elektromagnetische velden bevonden. Het Zweedse Nationale Instituut voor Stralingsbescherming heeft formeel bevestigd dat de verwarmers in de thermische systemen niet gevaarlijk zijn.